Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Oikeudellinen perintä:

Kun lasku on ollut perinnässä, eikä se ole johtanut laskun maksuun tai maksusta sopimiseen, siirtyy lasku normaalisti riita-asiana oikeudelliseen perintään, eli velkoja hankkii laskusta täytäntöönpanokelpoisen päätöksen oikeuslaitokselta.

Tämä on normaalisti ensimmäinen vaihe, joissa velallisen luottotiedot ovat vaarassa, koska maksutuomiosta normaalisti tulee luottotietomerkintä. Siten jos velallinen ottaa yhteyttä, kannattaa yrittää sopia asia kertasuorituksella, jolloin velallinen välttyy maksuhäiriöltä. Jos kertasuoritus ei onnistu, on mahdollista sopia asia maksusopimuksella, joka vahvistetaan oikeudessa sovinnoksi asiassa, ja joka on ulosottokelpoinen jos velallinen ei noudata sitä. Tällöin velallinen välttyy luottohäiriömerkinnältä, mikä voi olla merkittävää velallisen maksu- ja sopimishalua puoltava tekijä, mutta toisaalta velallisella on uhkana velan siirtyminen ulosottoon ellei sopimusta noudateta, mikä sekin osaltaan tehostaa maksuhalukkuutta.

Suurin osa velkomuskanteista on riidattomia asioita, ja se on viimeinen vaihe, jossa velan korkoineen ja kuluineen voi maksaa pois ilman uhkaa luottotietomerkinnästä. Jos laskusta ja sen maksuvelvollisuudesta on riitaa, on lasku riitautettava viimeistään tässä vaiheessa eikä sitä voida periä riidattomana. Jos tilanne on tällainen, on syytä kääntyä lakimiehen puoleen tai hakea apua oikeusaputoimistosta tai muualta, missä asiantuntija-apua on saatavilla. Yleensä velkojan tai velkojayhtiön kannattaa tällaisessa tilanteessa tarkistaa oikeusturvansa vakuutusyhtiöstään.

Kun lasku on oikeudellisessa perinnässä, velallinen saa kotipaikkansa oikeudesta ilmoituksen asian vireillä olosta. Haasteen tiedoksiannossa mainitaan aikaraja, jossa velallisen on reagoitava, tai muuten saatavan maksaminen vahvistetaan yksipuolisella tuomiolla. Tässä tuomiossa tulee maksettavaksi saatava, korot, perimiskulut ja oikeudenkäyntikulut, eli lasku tulee koko ajan kalliimmaksi maksaa.

Vielä tässä vaiheessa velallinen voi pyrkiä sopimaan asian ottamalla yhteyttä velkojaan ja sopimalla maksuaikataulun, jossa sopii maksavansa velan erikseen sovittavalla maksuaikataululla.

Linkkejä: Lakitietoa verkossa, oikeudenkäynti riita-asioissa, yksipuolinen tuomio, maksuhäiriömerkinnät

Tarvitsetko neuvoja tai apua oikeudellisessa perinnässä, klikkaa tästä!

©2019 Saatavien perintä - suntuubi.com